Når man betaler med bankkort i Sverige, hender det man får valget mellom å betale med norske eller svenske kroner. Dersom man velger norske kroner, trekkes nøyaktig det beløpet som viset i displayet. Betaler man derimot med svenske kroner, er det umulig å forutse akkurat hvilket beløp som vil bli trukket fra kontoen. For forretningsreisende kan dette ofte være et alternativ som fører til mindre arbeid for personalavdelingen med tanke på reiseregninger, men for alle andre forholder saken seg ganske annerledes.

Ufordelaktig kurs med skyhøy prislapp

Når det foretas uttak av kontanter eller betaling med kort i utlandet, er det faktisk den aktuelle banken som selv bestemmer hva vekslingskursen skal være. Med mindre man er klar over den faktiske vekslingskursen, er det lett å la seg friste og velge norske kroner. Det mange ikke vet, er at denne vekslingskursen ofte kan skille seg så mye som én krone fra den faktiske kursen, for eksempel mellom norske kroner og euro. Til sammen legger nordmenn igjen rundt 1,5 milliarder kroner i året når de handler eller tar ut penger i forbindelse med ferie eller jobbreiser. Det kommer neppe som en overraskelse at mange blir svært frustrerte når de innser at de har gått i fella.

Bruk lokal valuta i utlandet

Rådet norske banker gir alle nordmenn er enstemmig og klart: Velg alltid lokal valuta ved handling eller kontantuttak i utlandet. De fleste banker opererer med et valutapåslag som sjelden overstiger to prosent. Når dette inkluderes i utregningen, er det klart og tydelig at det alltid lønner seg å velge den lokale valutaen. Det fins få unntak fra denne regelen, så den gjelder uansett om man skal over grensen på harrytur eller shoppe high fashion i Paris.

Slik unngår man å havne i fella

Dagens teknologi har gjort det slik at de aller fleste har tilgang på smarttelefon med internettilgang. Om man reiser i Europa i dag, bruker man også samme abonnement som i opprinnelseslandet uten ekstra kostnader for bruk av mobildata. Dermed er det lett å sjekke kursen dersom man skulle være i tvil. Om man ikke har tilgang på internett, anbefales det å alltid velge lokal valuta.

Maxgodis